• Prijatelji planete

  • Prijatelji planete

  • Prijatelji planete

  • Prijatelji planete

  • Prijatelji planete

  • Prijatelji planete

  • Description slide 7

Petog dana posete Hanoveru, 21.04.2017. grupe su nastavile svoj rad i posetile mesta vezana za svoje teme. Nakon poseta sledio je rad po grupama i dogovor oko članaka koji su jedni od proizvoda ove posete. Pri kraju dana volonteri CEOOR-a podeljeni u dve grupe su otišli na radio Radio LeineHertz 106.5 ili bazen.

FOTOGALERIJA

Kao završni komentar pri evaluaciji srpsko-nemačkog seminara za mlade, vođa grupe prof. Milan Gabarić je izjavio - „Smatram da je boravak u Hanoveru učesnicima pružio brojna pozitivna iskustva, vezana za istraživanje različitih ekoloških pitanja, načine rešavanja ekoloških problema, aktivnosti vlade i nevladinih organizacija na njihovom rešavanju. Istraživanjem i razmenom su stekli znanja i veštine sagledavanja mogućnosti i načina rešavanja pojedinih ekoloških problema i stilovima života i rada u skladu sa održivim razvojem. Izuzetno važan aspekt je bilo upoznavanje sa novinarskim radom u Nemačkoj na radiju i novinama, kao i samostalno izveštavanje učenika i razmena iskustava na završetku svakog radnog dana“. „Ne sumnjamo da će poseta naredne godine biti jednako uspešna kao i prethodne dve i zahvalio bi se u svoje lično ime i u ime grupe iz Srbije, Ahimu Riemanu i JANUNu na trudu koji su uložili u organizaciju ovog višednevnog seminara za mlade“.

 

 

Predstavljanje grada Kragujevca i srpske kulture odigralo se u kancelariji JANUN-a. Prezentacija grada Kragujevca, zatim tri kola (moravac, užičko i vlaško), pa večera (gibanica, kačamak, čvarci i ostale poslastice srpske kuhinje), zatim pesma i učenje domaćina da igraju naša kola. Mnogo truda u pripremi, kuhinji, ali je na kraju sve ispalo sjajno.

FOTOGALERIJA

Hanover, 2016
Autobus na hibridni pogon - displej pokazuje kada je motor uključen i kolika je emisija štetnih gasova, odnosno zelenom bojom kada koristi proizvedenu energiju. BMW je parkiran ispred Gradske kuće sa sloganom sutomobil bez CO2. Folksvagen na električni pogon je parkiran ispred MInistarstva za životnu sredinu, klimatske promene i energiju Donje Saksonije. Na svakom koraku se pokazuje spremnost da se uštedi energija i smanji emisija CO2.

FOTOGALERIJA

Današnji dan je bio rezervisan za rad u grupama. Grupe učenika su zajedno sa volonterima iz Hanovera obišli različita mesta, škole, organizacije i građane gde su se upoznali sa aspektima odabrane teme. Tokom poseta učenici su pravili fotografije, video i audio snimke, vodili zabeleške. Svoja zapažanja, mišljenja i utiske učenici su izneli u obliku prezentacija nakon obavljenih poseta. Grupe za biodiverzitet i eko-škole, posetile su Eko školu. Ovo je privatna škola koja ima poseban program i u kojoj se izučavaju više umetnosti, kreativne radionice, ali i discipline kao geologija, geografija i naravno maksimalno su posvećene ekologiji. Škola ima sopstveni vrt i farmu, a učenici obavezan čas baštovanstva jedan sat nedeljeno i tri školske godine. Ovo je i osnovna i srednja škola. Većinu zgrada su gradili roditelji, a sve zgrade imaju zelene krovove.

FOTOGALERIJA

 

Kraljevska bašta, Hanover - Nemačka, 13. april 2016. godine

FOTOGALERIJA

 

Šesti dan je bio rezervisan za posete novinskim kućama, tako da smo posetitli redakciju velikih lokalnih novina Donje Saksonije (Hannoversche Allgemeine Zeitung). Omogućena nam je obilazak kroz uredništvo ove medijske kuće a učesnici su razgovarali sa lokalnim novinarima o njihovom radu. Imali smo priliku i da popričamo i sa predstavnicima mladih koji uređuju stranu “Zish”. Posetili smo i Omladinske novine (JPN - Junge Presse Niedersachsen). JPN je organizacija mladih koji su aktivni u medijima Tu smo mogli čuti kako se te novine uređuju, šta su njihove najčešće teme. Od ekoloških tema njima je najzanimljivija korišćenje nuklearne energije. Veće smo iskoristili da formiramo nemačko-srpske mešovite grupe koje će u narednim danima da obrađuju teme otpada, Eco-friendly škola, Klimatskih promena & Energije, Biodiverziteta i NVO – organizacija za zaštitu životne sredine u Hanoveru. Učesnici će sprovesti niz intervjua sa pojedinicam i organizacijama a predhodno će pripremiti pitanja na koja žele da dobiju odgovor. Ova vežba ima za cilj da pospeši interakciju učesnika sa građanstvom i da učesnici naprave paralelu između Hanovera i Kragujevca, stepenu prisutnosti određene teme i kako su sa njom povezani.

FOTOGALERIJA

Aktivnosti petog dana nastavili smo posetom „Ministarstvu za životnu sredinu, energiju i klimatske promene“ Donje Saksonije i razgovarali o izazovima životne sredine u provinciji Niedersachsen. Tu nas je primio sekretar zadužen za odnose sa inostranstvom. Bilo je govora o tome kako novinari u Ministarstvu daju odgovore na pitanja medija, o saradnji sa medijima i uopšte o novinarskom poslu.

FOTOGALERIJA

Petog dana smo posetili Radio Lajneherz. Obišli smo radio, videli opremu i čuli šta je zadatak u svakom odeljenju, a zatim je direktor Lajneherca pričao o programu i načinu rada Radija.

FOTOGALERIJA

Petog dana, počeli smo sa interaktivnom šetnjom po Hanoveru. Izvrstan vodič bio nam je Ahim Riman koji nam je objašnjavao istorijat pojedinih građevina, ali i pričao jako zanimljive pričice u vezi njih, koje se teško mogu naći u istorijskim udžbenicima. Tri sata šetnje su prošla vrlo brzo.

FOTOGALERIJA